Ορμόνες (σε στειρωμένο επιληπτικό ζώο)

Η υγεία των σκύλων μας. Ασθένειες - Πρόληψη - Θεραπείες. Συμβουλές από τον κτηνίατρο του Forum μας κ. Ηλία Κορσαββίδη.
Κανόνες Δ. Συζήτησης
Η υγεία των σκύλων μας. Ασθένειες - Πρόληψη – Θεραπεία. Συμβουλές από τον κτηνίατρο του Forum μας κ. Ηλία Κορσαββίδη. ilias-korsavidis@ourdogs.gr Εικόνα 6977 340840 Παρακαλούμε όσοι δεν έχουν κτηνιατρικές γνώσεις να μην απαντούν σε κρίσιμα ερωτήματα.
Απάντηση
Άβαταρ μέλους

Topic author
mafaldita
Beagle
Δημοσιεύσεις: 24
Εγγραφή: 18 Μαρ 2018, 19:15
Has thanked: 3 times
Been thanked: 17 times

Ορμόνες (σε στειρωμένο επιληπτικό ζώο)

Δημοσίευση από mafaldita » 04 Μάιος 2018, 16:30

Ηλία θα μπορούσες να μου εξηγήσεις τι συμβαίνει στο ορμονικό σύστημα ενός θηλυκού σκυλιού μετά τη στείρωση; Ψάχνω πληροφορίες στο δίκτυο και δεν βγάζω άκρη...

Ο λόγος που ρωτάω είναι η Εύα που παρουσιάζει επιληπτικές μυοκλονικές κρίσεις εδώ και χρόνια. Δεν παίρνει φαρμακευτική αγωγή καθώς οι κρίσεις της περιορίζονται σε 4-6 το χρόνο (εντοπισμένες σε 2 εποχές ετησίως). Είναι περίπου 8 ετών, στειρωμένη και άρχισε να παρουσιάζει κρίσεις σε ηλικία 4-5 ετών. Προσέχω διατροφή, φάρμακα-αντιπαρασιτικά και εμβόλια, αλλά η συμπεριφορά της και η περιοδικότητα των κρίσεων με κάνουν να σκέφτομαι μήπως υπάρχει κάποια σχέση μεταξύ κρίσεων και ορμονών.
Να το ξεκαθαρίσω... η στείρωση δεν είχε καμία σχέση με την επιληψία. Απλά νομίζω πως κάτι συμβαίνει με τις ορμόνες της που επηρρεάζει τις κρίσεις. Ίσως αν καταλάβω αυτή την "ισορροπία" να μπορέσω να την βοηθήσω περισσότερο. Ίσως και να είμαι εντελώς εκτός (όπως μου υπέδειξε ένας φίλος γιατρός :wshl )

Άβαταρ μέλους

ΗΛΙΑΣ
Κτηνίατρος
Δημοσιεύσεις: 9085
Εγγραφή: 17 Οκτ 2007, 12:51
Τοποθεσία: ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Has thanked: 18 times
Been thanked: 38 times
Gender:
Επικοινωνία:

Ορμόνες (σε στειρωμένο επιληπτικό ζώο)

Δημοσίευση από ΗΛΙΑΣ » 11 Μάιος 2018, 19:53

Αφαιρώντας τις ωοθήκες του θηλυκού σκύλου, στην ουσία μειώνεται στο ελάχιστο η παραγωγή των οιστρογόνων. Είναι στην ουσία το ζώο μία μόνιμη φάση άνοιστρου που φυσιολογικά είναι και το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα του οιστρικού κύκλου του μη στειρωμένου ζώου.
Δεδομένου οτι σε επιληπτικά ζώο η στείρωση συστήνεται, λόγω μείωσης του στρες που έχει το ζώο κατά τις φάσεις πρόοιστρου, οίστρου και διοίστρου, το θεωρώ μάλλον απίθανο να σχετίζονται οι επιληπτικές κρίσεις που έχετε με το γεγονός οτι στειρώθηκε το ζώο.

Ολύνθου 46 - Τούμπα Θεσσαλονίκη
Εικόνα ΤΗΛ. 2310 950700 Εικόνα 6977 340840 http://www.facebook.com/kuniatreio

Απάντηση

Επιστροφή στο “ΥΓΕΙΑ (Ιατρικά θέματα)”