ΕΡΧΕΤΑΙ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ Τι πρέπει να γνωρίζουμε!

Ιδανικές τοποθεσίες για διακοπές & εκδρομές με το σκύλο μας.
Φιλικά Ξενοδοχεία - Camping - Πανσιόν
Κανόνες Δ. Συζήτησης
Γράψτε εδώ τόπους που έχετε επισκεφτεί και θεωρείτε ιδανικούς για διακοπές ή εκδρομή μαζί με το σκύλο. Εμπρός, πάρτε τα σκυλιά σας, βγάλτε από την ντουλάπα τα σακίδια, φορέστε τα εκδρομικά σας, συμπληρώστε το σύνολο με το απαραίτητο κέφι, την ενέργεια και την καλή διάθεση και ξεκινάμε!
Δεχόμαστε συστάσεις για ξενοδοχεία πανσιόν κ.λπ. μόνο από μέλη μας που έχουν τουλάχιστον 50 posts.
Απάντηση
Άβαταρ μέλους

Topic author
Dog's Revenge
Retired
Δημοσιεύσεις: 947
Εγγραφή: 20 Αύγ 2007, 22:12
Τοποθεσία: ΧΟΛΑΡΓΟΣ
Gender:

ΕΡΧΕΤΑΙ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ Τι πρέπει να γνωρίζουμε!

Δημοσίευση από Dog's Revenge » 03 Μάιος 2010, 21:49

ΓΕΝΙΚΑ

Η καθημερινή φροντίδα για καλό καθάρισμα του σπιτιού και του χώρου του είναι επιβεβλημένη! Τακτικός ψεκασμός όλου του χώρου με τα κατάλληλα εντομοκτόνα, τα οποία απαραιτήτως πρέπει να προμηθευόμαστε από κτηνίατρο και οχι φυτοφάρμακα ή εντομοκτόνα που χρησιμοποιούμε στο σπίτι! Αυτά είναι τοξικά για τα σκυλιά και σύντομα θα έχουμε μεγάλο πρόβλημα από την προσθετική τους δράση στα σκυλιά και μάλιστα πρόβλημα που θα το έχουμε δημιουργήσει εμείς με την απερισκεψία μας.
Αν υπάρχει μεταλλική περίφραξη του χώρου, θα την "προστατεύσουμε" επιπλέον με ένα πλαστικό ειδικό για κουνούπια, τουλάχιστον από τον Ιούνιο έως τέλος Οκτωβρίου. Εάν δεν έχουμε αυτή τη δυνατότητα της περίφραξης, καθημερινά θα τοποθετούμε δίπλα στο σπίτι του, ειδικά εντομοαπωθητικά. Γι' αυτό καλό θα ήταν να υπάρχει κάποια πρίζα κοντά. Η επιμέλεια στην τήρηση των παραπάνω, ίσως σώσει το σκυλί μας από την καταραμένη προσβολή της Λεϊσμάνειας (Καλα-Αζαρ).

Μετά από κάθε έξοδο για εκπαίδευση, επιμελής έλεγχος σε όλο το σώμα και ιδιαίτερα στα αυτιά του και ανάμεσα στα δάκτυλα, για αγκάθια, άγανα ή στάχυα που θα του δημιουργήσουν σοβαρό πρόβλημα αν αφεθούν εκεί έστω και για λίγες ημέρες. Δεν απορροφώνται από τον οργανισμό, δεν αποσυντίθενται και εισχωρούν όλο και βαθύτερα με τις κινήσεις. Εάν παρατηρήσουμε το σκυλί μας να τινάζει τ' αυτιά του συχνά ή να κρατάει ανασηκωμένο κάποιο άκρο, άμεση πρέπει να είναι η επίσκεψη στον κτηνίατρο. Ο κίνδυνος πλήρους ρήξης του τυμπάνου στο αυτί ή η εκτεταμένη εισδοχή ανάμεσα στα δάκτυλα είναι μεγάλος. Ένα καλό βούρτσισμα επίσης του τριχώματος στα μακρύτριχα, ανανεώνει το τρίχωμα και το ελευθερώνει από διάφορα ξένα σώματα. Τα συχνά μπάνια με ειδικά σαμπουάν πρέπει να αποφεύγονται. Μια φορά τον μήνα είναι αρκετή. Στο τρίχωμα των σκυλιών υπάρχουν προβιταμίνες οι οποίες "μετατρέπονται" σε βιταμίνες με την επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας και ο σκύλος τις προσλαμβάνει με το γλείψιμο του τριχώματος. Το συχνό πλύσιμο άρα τις απομακρύνει.

Συχνή πρέπει να είναι και η αποπαρασιτική αγωγή με τα ειδικά χάπια που θα μας προμηθεύσει ο κτηνίατρος για σκουλήκια και άλλα ενδοεντερικά παράσιτα, καθώς και ο τακτικός έλεγχος του μήκους των νυχιών.

Ο σκύλος όταν πρόκειται για βόλτα ή παιγνίδι δεν σταματά και φτάνει στο όριά του. Γι’ αυτό εσείς θα πρέπει να είστε ο κριτής και να αποφασίζετε πότε πρέπει να τελειώσει το παιγνίδι και να επιστρέψετε σπίτι.

ΠΟΤΕ, μην αφήνετε το κατοικίδιό σας σε κλειστούς χώρους και ειδικά μέσα σε αυτοκίνητο
Σύμφωνα με στοιχεία κάθε χρόνο 10.000 σκύλοι και γάτες πεθαίνουν σε παρκαρισμένα αυτοκίνητα (ακόμη και αν αφήσετε το παράθυρο λίγο ανοικτό). Σε ζεστή μέρα, η θερμοκρασία μπορεί να διπλασιαστεί σε ένα κλειστό χώρο μέσα σε 30 λεπτά της ώρας.

ΘΑΛΑΣΣΑ και ΗΛΙΟΣ :s:

Οι καλοκαιρινοί μήνες μπορεί να γίνουν μαρτύριο για τα αγαπημένα μας τετράποδα. Οι σκύλοι γενικά είναι πιο ευάλωτοι από τους ανθρώπους στις ψηλές θερμοκρασίες και αν το καλοκαίρι προκαλεί σε εμάς απλά δυσφορία, σε ένα σκύλο μπορεί να προκαλέσει ακόμη και το θάνατο.

Ο άνθρωπος «δροσίζεται» μέσω του ιδρώτα. Το σώμα αποβάλλει τον ιδρώτα μέσω των ιδρωτοποιών αδένων, ο οποίος έπειτα εξατμίζεται και το σώμα δροσίζεται. Ενώ το δέρμα του ανθρώπου είναι καλυμμένο με τους αδένες αυτούς, στην περίπτωση των σκύλων, ιδρωτοποιοί αδένες υπάρχουν μόνο στις πατούσες και έτσι δεν βοηθούν και πολύ στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος. Έτσι, οι σκύλοι βασίζονται περισσότερο στο λαχάνιασμα (panting) για να δροσιστούν. Με τον όρο λαχάνιασμα, εννοούμε γρήγορες και μικρές αναπνοές κατά τις οποίες ο σκύλος έχει ανοιχτό το στόμα και τη γλώσσα του έξω. Με τον τρόπο αυτό, έχουμε αυξημένη ροή αέρα στην αναπνευστική οδό. Ο αέρας αυτός περνά πάνω από υγρές επιφάνειες στην αναπνευστική οδό, έχουμε εξάτμιση και η θερμοκρασία του οργανισμού πέφτει. Αν και το λαχάνιασμα είναι πλέον αποτελεσματικότερο από τους ελάχιστους ιδρωτοποιούς αδένες στο σκύλο, εντούτοις δεν είναι τόσο αποτελεσματικό ώστε να διασφαλίζει την προστασία από τις ψηλές θερμοκρασίες. Είναι λοιπόν στο χέρι μας να προστατεύσουμε τους σκύλους μας από τον ήλιο και τη ζέστη του καλοκαιριού.

Αν και οι σκύλοι γενικώς είναι ευάλωτοι στις ψηλές θερμοκρασίες, υπάρχουν κάποιες ομάδες που είναι πιο ευάλωτες από άλλες και θα πρέπει να τυγχάνουν ιδιαίτερης φροντίδας και αντιμετώπισης. Σας τις παρουσιάζουμε παρακάτω:

Να κουρέψω ή να μην κουρέψω; Ιδού το ερώτημα

Επικρατεί η λανθασμένη αντίληψη ότι όλοι ανεξαιρέτως οι σκύλοι πρέπει να κουρεύονται το καλοκαίρι και ότι αυτό επιβάλλεται καθώς το πολύ τρίχωμα προκαλεί δυσφορία στο ζώο. Ο βασικός κανόνας όσων αφορά το κούρεμα είναι ότι οι ράτσες με διπλό στρώμα τριχώματος δεν θα πρέπει να κουρεύονται ΠΟΤΕ. Το διπλό τρίχωμα λειτουργεί μονωτικά έναντι στο κρύο αλλά και τη ζέστη και συνεπώς παρέχει προστασία από τον ήλιο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Επίσης με το κούρεμα, είναι πιθανόν να καταστρέψουμε το διπλό αυτό στρώμα τριχώματος με αποτέλεσμα να μην δρα αποτελεσματικά ούτε και το χειμώνα. Eνδεικτικά ράτσες σκύλων με διπλό στρώμα τριχώματος είναι οι πιο κάτω:

Samoyed
Husky
American Εskimo Dog
Alaskan Malamute
Keeshond
Akita
Schipperke
Chow Chow
Shiba Inu
ibetan Mastiff
Finnish Spitz
Pekingese
Pomeranian
Όλα τα spitz

Όσων αφορά τα ημίαιμα σκυλιά, η ύπαρξη διπλού στρώματος φαίνεται από το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της τριχόπτωσης, το τρίχωμα πέφτει σε τούφες (cluster shedding). Επιπρόσθετα, με το κούρεμα το δέρμα είναι εκτεθειμένο στον ήλιο με αποτέλεσμα να αυξάνεται η πιθανότητα δερματικών και αλλεργικών προβλημάτων, όπως επίσης και ηλιακών εγκαυμάτων. Ράτσες με πολύ ροζ δέρμα, συνήθως άσπρα ή ανοιχτόχρωμα σκυλιά κινδυνεύουν πολύ περισσότερο από εγκαύματα και αν κουρευτούν –που δεν ενδείκνυται- χρειάζονται αντηλιακό..

Μετά από κάθε μπάνιο στην θάλασσα, πάντα πρέπει να ακολουθήσει ένα καλό μπάνιο με κάποιο υποαλλεργικό σαμπουάν για να ξεπλυθεί το αλάτι από το τρίχωμα. Όσο μένει στο τρίχωμα το αλάτι το τρίχωμα απορροφά περισσότερη ακτινοβολία και το σκυλάκι κινδυνεύει περισσότερο και ζεσταίνεται περισσότερο.

Θερμοπληξία και Πρόληψη
Να θυμάστε πως στην περίπτωση της θερμοπληξίας, η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία.

Ευάλωτες ομάδες

Βραχυκέφαλες ράτσες σκύλων
Είναι οι σκύλοι με κοντές μουσούδες όπως τα παγκς, μπουλντόγκς, πεκινουά, μαστίφς και μποξέρς. Στους σκύλους αυτούς, οι αναπνευστικές οδοί είναι πιο κοντές σε μήκος, συνεπώς ο οργανισμός δεν μπορεί να ρυθμίσει αποτελεσματικά την θερμοκρασία, με κίνδυνο να μην δροσίζεται επαρκώς όταν ο καιρός είναι πολύ ζεστός.

Σκύλοι με σκουρόχρωμο τρίχωμα
Όπως όλοι γνωρίζουμε, τα «ανοιχτά» χρώματα αντανακλούν τη ζέστη, ενώ τα «σκούρα» χρώματα την απορροφούν. Έτσι, όσο πιο σκουρόχρωμος είναι ένας σκύλος, τόσο λιγότερη ανεκτικότητα έχει στις ψηλές θερμοκρασίες.

Σκύλοι με χοντρό τρίχωμα
Όσο πιο χοντρό τρίχωμα, ως φυσικό, τόσο πιο δύσκολο είναι για το σκύλο να αντέξει τη ζέστη.

Σκύλοι με αναπνευστικά προβλήματα
Ο βήχας, το φτάρνισμα, οι ρινικές εκροές, οι ανωμαλίες στους πνεύμονες, αποτελούν κάποιες ενδείξεις ότι ο σκύλος έχει αναπνευστικό πρόβλημα και είναι συνεπώς πιο επιρρεπής στις ψηλές θερμοκρασίες.

Άρρωστοι σκύλοι, ηλικιωμένοι σκύλοι, ή κουταβάκια κάτω των 6 μηνών.
Οι ηλικιωμένοι σκύλοι και τα μικρά κουταβάκια, δεν μπορούν να ρυθμίσουν αποτελεσματικά τη θερμοκρασία του σώματος. Με τον όρο άρρωστοι σκύλοι, εννοούμε τους σκύλους οι οποίοι έχουν πυρετό, έχουν αφυδατωθεί –πιθανότατα από γαστρεντερικά προβλήματα-, ή σκύλοι με καρδιακές παθήσεις και κακή κυκλοφορία του αίματος.

Παχύσαρκοι σκύλοι
Η παχυσαρκία οδηγεί σε πολλά προβλήματα, ένα εκ των οποίων η δυσκολία στην αναπνοή, η μη αποτελεσματική αναπνευστική λειτουργία και η τάση για «κατακράτηση» της θερμότητας. Όλα τα παραπάνω, καθιστούν τους παχύσαρκους σκύλους, πιθανούς υποψήφιους για θερμοπληξία.

Σκύλοι που ακολουθούν κάποια φαρμακευτική αγωγή
Μερικά φάρμακα, όπως τα διουρητικά για παράδειγμα, μπορεί να αυξήσουν την πιθανότητα θερμοπληξίας. Συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας για αυτό.

Σκύλοι με ιστορικό θερμοπληξίας
Από τη στιγμή που ένας σκύλος παθαίνει θερμοπληξία, αυτόματα είναι πιο ευάλωτος να πάθει ξανά.

Πρόληψη

Μην αφήνετε ΠΟΤΕ το σκύλο μέσα σε κλειστό αυτοκίνητο. Μια ανοιξιάτικη μέρα ή κάτω από σκιά, η θερμοκρασία μπορεί να αυξηθεί ραγδαία και το αυτοκίνητο μετατρέπεται σε καμίνι μέσα σε λίγα μόνο λεπτά!
Μην ασκείτε το σκύλο σας όταν η θερμοκρασία και η υγρασία είναι σε υψηλά επίπεδα. Είναι καλό να τον παίρνετε βόλτα πολύ νωρίς το πρωί και αργά το απόγευμα.

Στη βόλτα σας, έχετε πάντοτε μαζί σας ένα μπουκάλι νερό και ένα μπωλ. Έτσι θα μπορέσετε να δώσετε στο σκύλο νερό για να ξεδιψάσει και να τον περιλούσετε με νερό για να το δροσίσετε.
Αν ο σκύλος σας μένει έξω, φροντίστε ώστε να υπάρχει ένα σκιερό μέρος στο οποίο να μπορεί να καταφύγει και να έχει πάντοτε άφθονο, φρέσκο νερό στη διάθεσή του. ΜΗΝ έχετε το σκύλο δεμένο με μικρό λουρί σε ένα σημείο. Ο ήλιος κινείται και λίγα λεπτά είναι αρκετά για να επιφέρουν το θάνατο αν ο σκύλος είναι κάτω από τον ήλιο.
Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στις ομάδες σκύλων που είναι πιο ευάλωτες στις ψηλές θερμοκρασίες (βλ. πιο πάνω).

Συμπτώματα

• Γρήγορη αναπνοή    • Έντονη κόκκινη γλώσσα    • Κόκκινα ή πολύ χλωμά ούλα    • Παχύ, κολλώδες σάλιο
• Κατάθλιψη    • Αδυναμία    • Ζαλάδα    • Εμετός, συχνά με αίμα    •Διάρροια, πιθανόν με αίμα    • Σοκ    • Κώμα

Αντιμετώπιση

Η θερμοπληξία αποτελεί επείγον περιστατικό και απαιτεί άμεση επέμβαση. Μόλις εντοπίσετε συμπτώματα θερμοπληξίας, μεταφέρετε το σκύλο σε ένα σκιερό, κατά προτίμηση κλιματιζόμενο μέρος και περιλούστε το με κρύο νερό για να ρίξετε τη θερμοκρασία. Προσοχή! Το παγωμένο νερό οδηγεί σε δραματική πτώση της θερμοκρασίας και μπορεί να κάνει τα πράγματα χειρότερα. Καλύψτε το σκύλο με υγρές πετσέτες τις οποίες να ανανεώνετε διαρκώς, δώστε του νερό να πιει και μεταφέρετε τον το συντομότερο δυνατό στον κτηνίατρο.

Καλό είναι να τηλεφωνήσετε αμέσως στον κτηνίατρό σας ο οποίος θα σας ενημερώνει λεπτομερώς για τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε και επιπρόσθετα θα τον ενημερώνετε και εσείς για την εξέλιξη της υγείας του σκύλου. Η θερμοπληξία μπορεί να οδηγήσει και σε πρήξιμο του λαιμού. Αυτό επιβαρύνει πολύ περισσότερο την κατάσταση και μπορεί να χρειαστεί ένεση κορτιζόνης για να υποχωρήσει το πρήξιμο. Συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας για αυτό.

Θα πάμε ταξιδάκι;

Αφού κάνετε το πρώτο βήμα και βρείτε τον ξενώνα, το ξενοδοχείο ή το στούντιο στο οποίο θα μείνετε(αρκεί μια αναζήτηση στο διαδίκτυο ή ένα απλό τηλεφώνημα στα ξενοδοχεία του προορισμού σας) προχωρήστε στο επόμενο βήμα.

Εικόνα Με τα ΚΤΕΛ
Αν προτίθεστε να ταξιδέψετε με λεωφορείο δημόσιας χρήσης, επικοινωνήστε νωρίτερα με το ΚΤΕΛ του νομού στον οποίο θα πάτε. Επειδή δυστυχώς δεν υπάρχει σχετικός νόμος, τα δεδομένα διαφέρουν από ΚΤΕΛ σε ΚΤΕΛ. Γι' αυτό πριν κλείσετε εισιτήρια τηλεφωνήστε και ενημερώστε τους. Τα πράγματα είναι δύσκολα διότι σε περίπτωση που ο οδηγός ή ένας από τους επιβάτες διαμαρτυρηθεί, ενδέχεται ο σκύλος να καταλήξει με το κλουβί μεταφοράς τους στις αποσκευές.

Εικόνα Με τρένο και πλοίο
Αν θέλετε να ταξιδέψετε με τρένο, να ξέρετε ότι είναι απαραίτητο το ειδικό κλουβάκι μεταφοράς αφού το κατοικίδιό σας θα ταξιδέψει στον χώρο των αποσκευών.

Σε περίπτωση που ο προορισμός των διακοπών σας απαιτεί πλοίο, θα μπορέσετε να καθίσετε μαζί του στο κατάστρωμα, πάντα με το λουράκι του για να τον έχετε υπό τον έλεγχό σας. Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες αποφεύγουν να βάλουν τα ζώα τους στα ειδικά κλουβάκια που συνήθως βρίσκονται δίπλα στο φουγάρο του πλοίου και, κακά τα ψέματα, αρκετά από αυτά είναι σε άθλια κατάσταση.
Εξαρτάται από τη ναυτιλιακή εταιρεία και το μέγεθος του σκύλου σας αν θα σας αφήσουν να το έχετε δίπλα σας στο κατάστρωμα.

Συνήθως όμως δεν υπάρχει πρόβλημα και το πλήρωμα δείχνει πάντα τις φιλοζωικές του διαθέσεις.
Αν σκοπεύετε να κλείσετε καμπίνα, διευθετήστε και το ζήτημα του κατοικίδιου σας για να μην τρέχετε τελευταία στιγμή. Οι κανονισμοί από εταιρεία σε εταιρεία διαφέρουν, γι' αυτό πριν κλείσετε εισιτήρια ρωτήστε τους.

Εικόνα Αεροπορικώς srh:: Μη εμπορικού χαρακτήρα μετακινήσεις ζώων συντροφιάς
Αν σκοπεύετε να ταξιδέψετε αεροπορικώς, επιτρέπεται να έχετε μαζί σας στην καμπίνα του αεροσκάφους το κατοικίδιό σας εφόσον δεν ξεπερνά τα 5 κιλά. Διαφορετικά, ο πιστός σας φίλος θα ταξιδέψει στον χώρο των αποσκευών. Σε κάθε περίπτωση, επικοινωνήστε με την αεροπορική εταιρεία για ταξίδια εντός και εκτός Ελλάδας και με τα προξενεία ή τις πρεσβείες της χώρας προορισμού σας για να ενημερωθείτε έγκαιρα για όσα ισχύουν. Πριν πετάξετε ρωτήστε τον κτηνίατρο σας τι πρέπει να κάνετε, σε περίπτωση που η πτήση είναι πολύωρη.

Μη ξεχάσω! red:
Να έχετε πάντα μαζί σας το βιβλιάριο υγείας και το φαρμακείο του σκύλου σας και να τηρείτε ευλαβικά τους κανόνες μεταφοράς που ορίζονται από το κάθε μέσο. Οι φιλόζωοι δεν έχουν μόνο δικαιώματα αλλά και οι υποχρεώσεις απέναντι σε όλους τους υπόλοιπους που δεν έχουν τα ίδια αισθήματα για τα ζώα.

________________________
Βιβλιογραφία: 1.The doglopaedia 2. Evans J. M., White Kay 3. Iatronet.gr
Μην ΑΓΟΡΑΖΕΤΕ σκύλους, ΥΙΟΘΕΤΗΣΤΕ ένα ΑΔΕΣΠΟΤΟ
Δεν είμαι εγώ σπορά της τύχης ο πλαστουργός της νιας ζωής, εγώ είμαι τέκνο της ανάγκης κι ώριμο τέκνο της οργής. (Κ. Βάρναλης)

Άβαταρ μέλους

HappyDreamer
Saint Bernard
Δημοσιεύσεις: 391
Εγγραφή: 27 Ιαν 2010, 23:50

Re: ΕΡΧΕΤΑΙ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ Τι πρέπει να γνωρίζουμε!

Δημοσίευση από HappyDreamer » 03 Μάιος 2010, 23:51

Πολύ χρήσιμο ποστ.....για εμας τους αρχάριους....Να 'σαι καλά....ερώτηση:αν έχω το air codition ανοιχτό στο αυτοκίνητο κ σταματήσω στο περίπτερο π.χ. να πάρω κάτι?Πιστεύω δεν κινδυνεύει έτσι δεν είναι????

Άβαταρ μέλους

ντιτο
Dog Star ¤¤¤¤
Δημοσιεύσεις: 2591
Εγγραφή: 16 Νοέμ 2009, 15:57
Όνομα: Μαρια
Τοποθεσία: ανω κορυδαλλος

Re: ΕΡΧΕΤΑΙ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ Τι πρέπει να γνωρίζουμε!

Δημοσίευση από ντιτο » 04 Μάιος 2010, 00:00

ΙΩΑΝΝΑ MPOY έγραψε:Πολύ χρήσιμο ποστ.....για εμας τους αρχάριους....Να 'σαι καλά....ερώτηση:αν έχω το air codition ανοιχτό στο αυτοκίνητο κ σταματήσω στο περίπτερο π.χ. να πάρω κάτι?Πιστεύω δεν κινδυνεύει έτσι δεν είναι????
δεν νομιζω να εχει προβλημα για 5 λεπτα... (bs)

Άβαταρ μέλους

Topic author
Dog's Revenge
Retired
Δημοσιεύσεις: 947
Εγγραφή: 20 Αύγ 2007, 22:12
Τοποθεσία: ΧΟΛΑΡΓΟΣ
Gender:

Re: ΕΡΧΕΤΑΙ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ Τι πρέπει να γνωρίζουμε!

Δημοσίευση από Dog's Revenge » 04 Μάιος 2010, 00:03

Ε είπαμε όχι κι έτσι, φυσικά και δεν κινδυνεύει, για λίγο και με air condition bigg:
Μην ΑΓΟΡΑΖΕΤΕ σκύλους, ΥΙΟΘΕΤΗΣΤΕ ένα ΑΔΕΣΠΟΤΟ
Δεν είμαι εγώ σπορά της τύχης ο πλαστουργός της νιας ζωής, εγώ είμαι τέκνο της ανάγκης κι ώριμο τέκνο της οργής. (Κ. Βάρναλης)

Άβαταρ μέλους

Discordia
Bullmastiff
Δημοσιεύσεις: 169
Εγγραφή: 21 Απρ 2009, 09:19
Τοποθεσία: Θεσσαλονίκη

Re: ΕΡΧΕΤΑΙ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ Τι πρέπει να γνωρίζουμε!

Δημοσίευση από Discordia » 04 Μάιος 2010, 09:13

Πάρα πολυ ωραίο θέμα με πολύ βοηθητικές και ενδιαφέρουσες πληροφορίες. Μου δημιουργήθηκε μία απορία όμως...

ΓΕΝΙΚΑ

Να κουρέψω ή να μην κουρέψω; Ιδού το ερώτημα

Επικρατεί η λανθασμένη αντίληψη ότι όλοι ανεξαιρέτως οι σκύλοι πρέπει να κουρεύονται το καλοκαίρι και ότι αυτό επιβάλλεται καθώς το πολύ τρίχωμα προκαλεί δυσφορία στο ζώο. Ο βασικός κανόνας όσων αφορά το κούρεμα είναι ότι οι ράτσες με διπλό στρώμα τριχώματος δεν θα πρέπει να κουρεύονται ΠΟΤΕ. Το διπλό τρίχωμα λειτουργεί μονωτικά έναντι στο κρύο αλλά και τη ζέστη και συνεπώς παρέχει προστασία από τον ήλιο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Επίσης με το κούρεμα, είναι πιθανόν να καταστρέψουμε το διπλό αυτό στρώμα τριχώματος με αποτέλεσμα να μην δρα αποτελεσματικά ούτε και το χειμώνα.


Από αυτό καταλαβαίνω ότι οι σκύλοι με διπλό τρίχωμα έχουν ένα μικρό πλεονέκτημα έναντι των άλλων γιατί λειτουργεί σαν μόνωση, όμως παρακάτω αυτοί οι σκύλοι παρουσιάζονται ως ευάλωτη ομάδα->

Ευάλωτες ομάδες
Σκύλοι με χοντρό τρίχωμα
Όσο πιο χοντρό τρίχωμα, ως φυσικό, τόσο πιο δύσκολο είναι για το σκύλο να αντέξει τη ζέστη.


Ποιό απο τα δύο ισχύει?
Τα σκυλιά είναι θαύματα με πατουσάκια!!!

Άβαταρ μέλους

zoumpikos
Saint Bernard
Δημοσιεύσεις: 285
Εγγραφή: 25 Οκτ 2009, 00:16
Όνομα: Έλλη
Τοποθεσία: Λάρισα - Χαλκίδα

Re: ΕΡΧΕΤΑΙ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ Τι πρέπει να γνωρίζουμε!

Δημοσίευση από zoumpikos » 04 Μάιος 2010, 09:17

Dog's Revenge έγραψε: Όσων αφορά τα ημίαιμα σκυλιά, η ύπαρξη διπλού στρώματος φαίνεται από το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της τριχόπτωσης, το τρίχωμα πέφτει σε τούφες (cluster shedding).
Να ρωτησω κατι πανω σε αυτο...Εχω ενα king charles. Και πολλες φορες βρισκω τουφιτσες κατω στο πατωμα. Ειναι και τα king charles με διπλου στρωματος τριχωμα η πρεπει να ανησυχισω?
(σορυ για το offtopic απλα δεν ειχα δωσει βαση μεχρι τωρα, μηπως πρεπει?)

υ.γ. ΤΕΛΕΙΟ ΠΟΣΤ για εμας τους καινουριους που δν ξερουμε και πολλα th:
Εικόνα

Άβαταρ μέλους

kat-indefix
Dog Star ¤
Δημοσιεύσεις: 514
Εγγραφή: 13 Ιαν 2010, 18:50
Gender:

Re: ΕΡΧΕΤΑΙ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ Τι πρέπει να γνωρίζουμε!

Δημοσίευση από kat-indefix » 04 Μάιος 2010, 10:03

νομίζω ότι τα king charles cavalier απλά όπως γράφει και στο dog breed info μαδάνε μέτρια, διπλό τρίχωμα δεν πρέπει να έχει γιατί δεν το αναφέρει, ενώ στον δικό μου που είναι westie το αναφέρει ότι έχει διπλό τρίχωμα.

Άβαταρ μέλους

Juan Carlos
Bullmastiff
Δημοσιεύσεις: 165
Εγγραφή: 12 Φεβ 2010, 13:31

Re: ΕΡΧΕΤΑΙ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ Τι πρέπει να γνωρίζουμε!

Δημοσίευση από Juan Carlos » 04 Μάιος 2010, 11:27

Έχω παγκ και θέλω πολύ να το παίρνω μαζί μου στα μπάνια και τις διακοπές..
Τι πρέπει να κάνω για να μην έχει πρόβλημα στη θάλασσα με όλη αυτή τη ζέστη που θα έχει;;;;
Η είναι καλύτερα γιάυτον να μην το παίρνω για μπάνιο;;
Και γενικά τι πρεπει να προσέχω ;;;
Εχω ακούσει οπτι το θαλασσινο νερο κάνει κακο στο δερμα τους
Ισχυει κάτι τετοιο;;;

Άβαταρ μέλους

kat-indefix
Dog Star ¤
Δημοσιεύσεις: 514
Εγγραφή: 13 Ιαν 2010, 18:50
Gender:

Re: ΕΡΧΕΤΑΙ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ Τι πρέπει να γνωρίζουμε!

Δημοσίευση από kat-indefix » 04 Μάιος 2010, 11:48

κατά τη γνώμη μου να μην το πάρεις στη θάλασσα!!! να το αφήνεις στο δωμάτιο. Η ταλαιπωρία με τη ζέστη είναι πολύ μεγάλη και αν διαβάσεις και στο ίντερνετ τα pug είναι πολύ ευπαθή στο αναπνευστικό κλπ.κλπ. Δεν πρέπει να το διακινδυνέψεις με τίποτα!!!

Άβαταρ μέλους

zoumpikos
Saint Bernard
Δημοσιεύσεις: 285
Εγγραφή: 25 Οκτ 2009, 00:16
Όνομα: Έλλη
Τοποθεσία: Λάρισα - Χαλκίδα

Re: ΕΡΧΕΤΑΙ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ Τι πρέπει να γνωρίζουμε!

Δημοσίευση από zoumpikos » 04 Μάιος 2010, 12:44

kat-indefix έγραψε:νομίζω ότι τα king charles cavalier απλά όπως γράφει και στο dog breed info μαδάνε μέτρια, διπλό τρίχωμα δεν πρέπει να έχει γιατί δεν το αναφέρει, ενώ στον δικό μου που είναι westie το αναφέρει ότι έχει διπλό τρίχωμα.
απλα μου κανει εντυπωση γιατι βρισκω τουφιτσες που και που , που απο το μηκος υποθετω οτι ειναι απο τα αυτακια του, αλλα δεν εχει αραιωση στο τριχωμα των αυτιων γι αυτο σκεφτηκα μηπως οφειλεται σε κατι τετοιο!!

υ.γ. τον χτενιζω μερα παρα μερα συνηθως ή καθε μερα, αναλογα τα κεφια kez::
Εικόνα

Απάντηση

Επιστροφή στο “ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ”