Κτηνιατρική προσέγγιση στο θέμα των λεκέδων απο δάκρυα

Καλλωπισμός - φροντίδα του σκύλου μας και ότι άλλο χρειάζεται για να τον κρατήσουμε όμορφο και υγιή!!
Απάντηση
Άβαταρ μέλους

Topic author
iris_aka_kika
Club Member
Δημοσιεύσεις: 3529
Εγγραφή: 23 Ιουν 2013, 21:27
Όνομα: Φρύνη
Been thanked: 7 times
Gender:

Κτηνιατρική προσέγγιση στο θέμα των λεκέδων απο δάκρυα

Δημοσίευση από iris_aka_kika » 30 Νοέμ 2014, 22:52

Γρήγορος κανόνας : Κάθε φορά που υπάρχουν ένα εκατομμύριο προτεινόμενες θεραπείες για κάτι, αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει μία θεραπεία που να λειτουργεί για όλους.
Μερικά σκυλιά παράγουν υπερβολικές ποσότητες απο δάκρυα.Οι άνθρωποι μετέτρεψαν τους λύκους σε Κανίς, Μπισόν,Μαλτέζ, Μπόξερ, Μπουλντόγκ, κλπ.Η επιλεκτική αυτη αναπαραγωγή δημιούργησε μικρή μύτη και προεξέχοντα μάτια πραγμα το οποιο συμβάλλει σε ασυνήθιστα στενούς και συχνά στραβούς δακρυικούς αδένες.

Τα υπερβολικα δάκρυα, είναι ένα πρόβλημα που δεν μπορεί κατ 'ανάγκη να καθοριστεί στα περισσότερα από αυτά τα σκυλιά (γιατί με αυτόν τον τρόπο τα εκτρέφουμε,στενές μύτες και προεξέχοντα μάτια), αλλά μπορούν να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις τους.

Άλλες κτηνιατρικές / ιατρικές αιτίες για την υπερβολική δακρύρροια, περιλαμβάνουν : βλεφαρίδες που μεγαλώνουν προς το εσωτερικό του ματιού, ασυνήθιστα μεγάλοι δάκρυικοί αδένες, ασυνήθιστα μικροι αγωγόι δακρύων, το άγχος, τα φάρμακα, η κακή ποιότητα διατροφής, το κάπνισμα, λοίμωξη του αυτιού, και πλαστικά μπολ τροφίμων .

ΟΛΑ αυτά θα πρέπει να αποκλειστουν από τον κτηνίατρό σας ΠΡΙΝ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΤΟ ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ

Σημαντικό:τα κουτάβια έχουν την τάση να παράγουν περισσότερα δάκρυα όταν βγάζουν δόντια. Όταν ο σκύλος φθάσει σε ωριμότητα τα δάκρυα θα πρέπει να μειωθούν.

Με την προϋπόθεση οτι ο κτηνίατρός σας έχει αποκλεισεί τις παραπανω ιατρικές αιτίες της υπερβολικής παραγωγής δακρύων,τι μπορουμε να κανουμε για τους λεκέδες που συχνά αφηνουν; Και γιατί αυτοί οι λεκέδες δημιουργούνται εξαρχής;
Οι λεκέδες απο δάκρυα προκαλούνται συνήθως από μόρια χρωστικής που ονομάζονται πορφυρίνες. Οι πορφυρίνες είναι μόρια που περιέχουν σίδηρο και παράγονται όταν το σώμα διασπά τα ερυθρά κύτταρα του αίματος. Οι πορφυρίνες απεκκρίνονται κυρίως μέσω της χολής και της εντερικής οδού, αλλά στους σκύλους μια σημαντική ποσότητα πορφυρίνης απεκκρίνεται μέσω δακρύων, σάλιου και ουρων.

Όταν δάκρυα τα οποία περιέχουν πορφυρίνη (ή το σάλιο) κάθονται σε λευκη γούνα για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα,εχει σαν αποτέλεσμα την δημιουργία λεκεδων. Αυτοί οι λεκέδες εντείνουν / σκουραίνουν με την παρουσία του ηλιακού φωτός .

Όλα τα σκυλιά παράγουν πορφυρίνη, αλλά η χρώση είναι πιο αισθητή σε ανοιχτόχρωμα σκυλιά.Πολλες φορες εχουμε παρατηρησει σε λευκά σκυλιά, ενα καφέ-κόκκινο χρώμα στις τρίχες του ποδιού(λογο γλειψίματος ή μασήματος του ποδιού).

Κατά κύριο λόγο,οι περισσότεροι λεκέδες μπορούν να προληφθούν με τη διατήρηση του πρόσωπου χωρίς δάκρυα και της πορφυρίνης που περιέχουν. Αυτό γίνεται διατηρώντας τα μαλλιά κομμένα στο πρόσωπο, και σκουπίζοντας το πρόσωπο τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα με ένα ελαφρώς βρεγμένο πανί καθαρισμου.

Εαν ομως θέλετε ενα πραγματικά φανταχτερό προσωπο,μπορείτε να το καταφέρετε με καθαρισμό κάτω από τα μάτια με διάλυμα καθαρισμού φακών επαφης(που περιέχουν αραιό βορικό οξύ, τα οποία οξειδώνουν το σίδερο που περιεχει η πορφυρίνη και φωτίζει το χρώμα).

Αλλά ο καθαρισμός του προσώπου σίγουρα δεν είναι όλη η ιστορία... Τι γίνεται με το λεγομενο Red yeast ;
Το Red yeast, επίσης γνωστο σε διάφορες ιστοσελίδες, blogs και forums ως "Ptyrosporin"...δεν υπάρχει.
Ώρα να μάθετε για τους μύκητες - Με ένα γρήγορο μάθημα ιστορίας.

Μια φορά κι έναν καιρο (1874), ένας συνάδελφος που ονομάζεται Malassez απομόνωσε κύτταρα μύκητα από την ανθρώπινη πιτυρίδα. Το 1889, ένας άλλος συνάδελφος που ονομάζεται Baillon περιέλαβε αυτή την ομάδα των μυκητών στο γένος Malassezia. Ένας τρίτος συνάδελφος που ονομάζεται Sabouraud (1904) θεώρησε αυτόν τον οργανισμό ως αιτία της πιτυρίδας και της έδωσε ένα νέο όνομα,Pityrosporum malassez.

Στα χρόνια που ακολούθησαν, υπήρχε διαμάχη σχετικά με τη γενική ονομασία του μύκητα, και το 1984 το ονομα Malassezia κυριάρχησε έναντι του Pityrosporum και έγινε δεκτή ως γενική ονομασία για το μύκητα.Malassezia και Pityrosporum ειναι το ιδιο πραγμα αλλά η Ptyrosporin δεν υπάρχει.

Κάπου κατά μήκος της γραμμής, κατά πάσα πιθανότητα πριν από την επίσημη αλλαγή ονόματος το 1984 κάποιος έκανε ορθογραφικό λάθος και ο μύκητας λανθασμένα γράφτηκε ως Ptyrosporin .

Έτσι καταλήγουμε οτι το Red yeast για το οποίο μιλάμε δεν είναι κάποιο μαγικό κόκκινο στέλεχος μύκητα που υπάρχει μόνο στα δάκρυα του σκυλου , είναι η Malassezia που προκαλεί λοιμώξεις του αυτιού, λοιμώξεις του δέρματος κτλ. Ένα μικρό ορθογραφικό λάθος διαδίδεται σε πάνω από χιλιάδες ιστοσελίδες και έχει οδηγήσει σε μια μαζική παρανόηση του τι προκαλεί λεκέδες απο δακρυα.

Πώς μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε;

Εάν το σκυλί σας αναπτύσσει μια μόλυνση μύκητα σε αυτό το σημείο, λόγο του οτι η γούνα κάτω από τα μάτια του είναι συνεχώς υγρή απο τα δάκρυα, αυτό είναι μια ιατρική κατάσταση και αντιμετωπίζεται εύκολα με την κατάλληλη περιποίηση και συντήρηση.

Η ΚΑΦΕ χρώση απο μόλυνση μύκητα (σε συνδιασμό με την κακή περιποίηση της περιοχής) και η κόκκινη χρώση από πορφυρίνες είναι δύο διαφορετικά προβλήματα.Αυτο σημαινει οτι συμπληρώματα που στοχεύουν στην μείωση παραγωγής πορφυρίνης δεν θα βοηθήσουν/λειτουργήσουν σε όλα τα σκυλιά.

Η απάντηση δεν είναι ένα πρόβλημα μυκητα, αλλα βακτηριακο πρόβλημα. Ποια βακτήρια ακριβώς συμβάλουν στην υπερβολική παραγωγή πορφυρίνης, δεν ξέρουμε στα σίγουρα.

Υπάρχει κάποια υποψία (αν και κανείς δεν το εχει αποδειξει) ότι η Malassezia (γνωστη και ως Pityrosporium) εξακολουθει να εμπλέκεται με κάποιο τρόπο, ακόμα κι αν ξέρουμε πολύ καλά οτι το πρόβλημα είναι κυρίως βακτήρια. Ορισμένοι πιστεύουν ότι η Malassezia αλληλεπιδρά με κάποιο τρόπο με τα βακτήρια στα δάκρυα των σκύλων, και ότι κατά κάποιον τρόπο η Malassezia προκαλει τα βακτήρια, και τοτε παράγεται η πορφυρίνη. Ο μηχανισμός της βακτηριακής παραγωγής της πορφυρίνης είναι ασαφής.
Αυτό που είναι σαφές, ωστόσο, είναι ότι η χορήγηση στους σκύλους ορισμένων αντιβιοτικων εξαλείφει την υπερβολική παραγωγή πορφυρίνης σε μερικά σκυλιά, έτσι μόλυνση απο μυκητες δεν είναι η μόνη πιθανή αιτία των λεκέδων απο δάκρυ.

Τυλοζίνη, το αντιβιοτικό στο angels eyes , είναι συχνά αποτελεσματικo σε αυτές τις βακτηριακές περιπτώσεις. Επειδή γνωρίζουμε οτι η Τυλοζίνη δεν είναι αποτελεσματικη κατά των στελεχών Malassezia / Pityrosporium πρέπει να σημαίνει ότι η χρόνια χαμηλού βαθμού βακτηριακές λοιμώξεις είναι η αιτία των λεκέδων απο δάκρυ σε ορισμένους σκύλους.


Δηλαδη αυτα τα προιοντα είναι αποτελεσματικά διότι περιέχει αντιβιοτικά;

Ναι.Γιατί η FDA δεν ανησυχεί περισσότερο για την χρήση ενός αντιβιοτικού; Δεν θα έπρεπε αυτό να είναι παράνομο; Είναι σαφώς παράνομο για κάθε εταιρεία να κάνει ένα προϊόν που περιέχει οποιοδήποτε άλλο αντιβιοτικό, αλλά με κάποιο τρόπο τα προιοντα που περιέχουν Τυλοζίνη έχουν καταφέρει και πετανε κάτω από το ραντάρ. Μάλλον δεν θα γινεται για πάντα( mar: http://ourdogs.gr/ad/viewtopic.php?f=51&t=38348 ),ορισμένα κρατη ηδη έχουν λάβει μέτρα για να απομακρύνουν αυτά τα προϊόντα από τα ράφια των καταστημάτων

Όπως και με οποιοδήποτε αντιβιοτικό, η Τυλοζίνη είναι συνήθως αβλαβής σε μικρές δόσεις, αλλά μπορεί να είναι βλαβερό για κάποια σκυλιά.Δίνοντας χαμηλή δόση αντιβιοτικών ευρέος φάσματος σε ολα τα σκυλιά είναι πιθανό να ενθαρρύνει την βακτηριακή αντίσταση , ένα πρόβλημα για το οποιο η ανθρώπινη ιατρική κοινότητα κυνηγαει την κτηνιατρική κοινότητα εδώ και χρόνια.

Υπαρχουν σκευασματα για την Πορφυρινη που δεν περιεχουν τυλοζινη;

Φυσικά υπάρχουν!Δεν μπορώ πραγματικά ομως να εγγυηθω για κάποιο από τα προϊόντα αυτά.Οπως και με κάθε προϊόν θα βρείτε κάποιον που ορκίζεται στο καθένα από αυτά και κάποιος άλλος που λέει ότι είναι βουντού ανοησίες και δεν λειτουργουν.Η επιλογη ειναι δικη σας.

Κανένα φάρμακο δεν είναι ακίνδυνο. Κανενα. Ούτε ενα. Κάθε φάρμακο, συμπλήρωμα,έχει κάποιο είδους παρενέργεια.Αγοραστες προσεχετε, και πάντα να συμβουλεύεστε τον κτηνίατρό σας πριν ξεκινήσετε στο σκυλί σας οποιοδήποτε συμπλήρωμα.

Πώς να χειριστείτε τους λεκεδες.

ΒΗΜΑ 1: Σχολαστικά διατηρειτε καθαρό το πρόσωπο του σκύλου σας. Σκουπίστε το πρόσωπο με ένα υγρό πανί δύο φορές την ημέρα για να απομακρυνθουν τα περίσσεια δάκρυα, και να κλεινετε τακτικά ραντεβού με τον groomer.

ΒΗΜΑ 2: Πετάξτε τα πλαστικά μπολ φαγητου. Χρησιμοποιειστε ανοξείδωτο χάλυβα, πορσελάνη ή γυαλί. Τα πλαστικά κύπελλα τροφίμων συχνά αναπτύσσουν μικροσκοπικές ρωγμές που φιλοξενούν τα βακτήρια και μπορουν να προκαλέσουν ερεθισμό του προσώπου.

ΒΗΜΑ 3: Σκεφτείτε ένα ήπιο διάλυμα που περιέχει βορικό οξύ(υγρό καθαρισμού φακών επαφής).Η χρησιμοποιήστε υγρη βιταμίνη C, σε ένα κομμάτι βαμβάκι, για να σκουπίσετε το πρόσωπό του σκυλιού και να φωτίσει τους λεκέδες απο δάκρυα που έχουν ήδη σχηματιστεί. Οξέα όπως βορικό και κιτρικό (Vit C) προφανώς οξειδώνουν τις ενώσεις σιδήρου πορφυρίνης και τους ''ξανοιγει'' , ενώ το φως του ήλιου κάνει πιο σκούρους τους λεκέδες.

ΒΗΜΑ 4: Αν το κοκκινισμα παραμένει παρά τις καλύτερες προσπάθειες καλλωπισμού σας, σκεφτείτε ενα σκευασμα που να μην περιεχει Τυλοζίνη

BHMA 5: Αν το νερό της βρύσης σας εχει υψηλη περιεκτικότητα σε ανόργανα άλατα ή σίδηρο,δίνετε στο σκυλί εμφιαλωμένο νερό, ή νερο απο φίλτρο.

ΒΗΜΑ 6: Αν επιμένετε στη χρήση αντιβιοτικών να το κάνετε παντα υπό την επίβλεψη κτηνιάτρου.

BONUS; - ΒΗΜΑ 7: Μηλόξιδο - Δεν εχει βρεθεί καμία απόδειξη ότι η προσθήκη ένος μικρου ποσου από ξύδι στο στομαχι του σκυλου έχει καποια επίδραση στο ρΗ των δακρύων τους, οποτε το αμφισβητω.

BONUS - ΒΗΜΑ 8: Μήπως μια υψηλότερη ποιότητα διατροφής μειώνει την παραγωγη προφυρίνης σε ορισμένους σκύλους;Σίγουρα. Κτηνίατροι συστήνουν πάντα σίτιση του σκυλιού σας με την υψηλότερη ποιότητα και ισορροπημένη διατροφή που μπορείτε να αντέξετε οικονομικά. Μερικοί ορκίζονται στο σπιτικο φαγητο ή την ωμοφαγια.Κανένα σαφές σωστό ή λάθος εδώ καντε οτι λειτουργεί καλυτερα για σας και την οικογένειά σας.

ΔΕΝ ΣΥΝΙΣΤΩ Τυλοζίνη, Terramycin, υγρο αφαίρεσης μακιγιάζ, το γάλα , γιαούρτι, υπεροξείδιο του υδρογόνου,σιρόπι καλαμποκιού, ή οποιαδήποτε άλλο βουντού αφέψημα για να αφαιρέσετε τους λεκέδες απο δάκρυα.Μπορει να τραυματίσετε το μάτι του σκύλου σας!

O κτηνίατρός σας πρέπει να αποκλείσει ιατρικές αιτίες πριν τη χορήγηση οποιουδήποτε συμπληρώματος.

Μετάφραση άρθρου από:
    ▼ Πηγη ▼

Qui me amat, amet et canem meum

Απάντηση

Επιστροφή στο “Ομορφιά Εμφάνιση Καθαριότητα!”