Profender

Γνωστά φάρμακα που χρησιμοποιούμε για τους αγαπημένους μας τετράποδους. Πριν τη χρήση οποιουδήποτε φαρμάκου συμβουλευτείτε τον κτηνίατρο σας.
Κανόνες Δ. Συζήτησης
Διευκρίνηση: Το ourDogs.gr δεν έχει καμία απολύτως σχέση ή συνεργασία με τις φαρμακευτικές εταιρείες που αναφέρονται σε αυτό το forum. Τα φάρμακα που παραθέτουμε εδώ είναι από αυτά που έχει προαναφερθεί ήδη η χρήση τους από μέλη της κοινότητας μας. Θα προστίθενται και καινούργια φάρμακα κατόπιν αιτήσεως σας
Απάντηση
Άβαταρ μέλους

Topic author
Γεράσιμος
Webmaster
Δημοσιεύσεις: 3808
Εγγραφή: 30 Ιουν 2007, 00:39
Όνομα: Μάκης
Τοποθεσία: ▲Ө╠╣И▲
Has thanked: 91 times
Been thanked: 116 times
Gender:
Επικοινωνία:

Profender

Δημοσίευση από Γεράσιμος » 01 Μαρ 2015, 00:41

Profender
εμοδεψίδη / πραζικουαντέλη
Τι είναι το Profender;
Το Profender είναι αντιπαρασιτικό φάρμακο που περιέχει δύο δραστικές ουσίες: εμοδεψίδη και πραζικουαντέλη. Το Profender διατίθεται σε μορφή διαλύματος για χρήση σε γάτες και σε μορφή δισκίων ελεγχόμενης αποδέσμευσης για σκύλους.

Το διάλυμα Profender διατίθεται σε συσκευασία πιπετών επίχυσης σε σημείο (spot-on), οι οποίες περιέχουν τη σωστή δόση του φαρμάκου που απαιτείται για τη θεραπεία μίας γάτας (3 διαφορετικά μεγέθη πιπέτας για να καλύπτονται οι διαφορετικές κατηγορίες σωματικού βάρους των γατών) και φιαλιδίου πολλαπλών δόσεων για χρήση μόνο από κτηνίατρο, πριν από την εφαρμογή του οποίου ο κτηνίατρος θα μετρά την ακριβή ποσότητα Profender που απαιτείται για κάθε γάτα. Τα δισκία Profender διατίθενται σε τρεις διαφορετικές περιεκτικότητες προκειμένου να καλύπτουν διαφορετικές κατηγορίες σωματικού βάρους σκύλων (σκύλοι μικρού, μεσαίου ή μεγάλου μεγέθους).

Σε ποιες περιπτώσεις χρησιμοποιείται το Profender;

Το Profender χρησιμοποιείται για τη θεραπεία γατών και σκύλων που παρασιτούνται ή υπάρχει κίνδυνος να εκτεθούν σε «μικτές» παρασιτώσεις (προκαλούνται από διάφορα είδη παρασίτων). Το Profender χρησιμοποιείται για παρασιτώσεις που οφείλονται σε ορισμένα είδη νηματωδών και κεστωδών. Το Profender χορηγείται ως εφάπαξ θεραπεία.

Στις γάτες χορηγείται αγωγή με διάλυμα Profender για επίχυση σε σημείο. Η κατάλληλη ποσότητα Profender (είτε ολόκληρο το περιεχόμενο μίας πιπέτας είτε η ποσότητα που μετράται από τον κτηνίατρο) εφαρμόζεται στο δέρμα της γάτας, αφού πρώτα διαχωριστεί το τρίχωμα του τραχήλου της γάτας στο ύψος της βάσης του κεφαλιού.
Στους σκύλους χρησιμοποιούνται δισκία ελεγχόμενης αποδέσμευσης Profender τα οποία χορηγούνται από το στόμα όταν το ζώο είναι νηστικό. O απαιτούμενος αριθμός ολόκληρων ή μισών δισκίων υπολογίζεται βάσει του βάρους του σκύλου.

Πώς δρα το Profender;
Οι δύο δραστικές ουσίες του Profender αλληλεπιδρούν με διάφορα μέρη των συστημάτων των παρασίτων. Η εμοδεψίδη αλληλεπιδρά με ορισμένους ειδικούς υποδοχείς στο νευρικό σύστημα των ασκαρίδων, με αποτέλεσμα την παράλυση και τον θάνατό τους. H πραζικουαντέλη καταστρέφει την εξωτερική (προσομοιάζουσα με δέρμα) στοιβάδα των κεστωδών, με αποτέλεσμα την παράλυση και τον θάνατό τους.

Ποιες μελέτες εκπονήθηκαν για το Profender;
Η αποτελεσματικότητα καθενός από τα προϊόντα ενάντια στα συγκεκριμένα είδη νηματωδών και κεστωδών ερευνήθηκε τόσο στο πλαίσιο εργαστηριακών μελετών όσο και ευρέων επιτόπιων μελετών (μία για το διάλυμα για επίχυση σε σημείο (spot-on) και μία για τα δισκία που προορίζονται για χορήγηση σε σκύλους) που διεξήχθησαν σε πολλά διαφορετικά μέρη σε όλη την Ευρώπη. Σε καθεμία από τις επιτόπιες μελέτες, σε ζώα διαφορετικής φυλής, ηλικιακής ομάδας και βάρους που μολύνθηκαν σε φυσικές συνθήκες από νηματώδη και κεστώδη παράσιτα του γαστρεντερικού, χορηγήθηκε αγωγή με Profender ή άλλο φάρμακο το οποίο είναι ήδη εγκεκριμένο στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τη συγκεκριμένη ένδειξη. Οι ουσίες σύγκρισης ήταν η σελαμεκτίνη για τις γάτες και οι milbemycin oxime και πραζικουαντέλη για τους σκύλους. Η αποτελεσματικότητα μετρήθηκε με βάση τον αριθμό αυγών παρασίτων ή των μερών κεστωδών που αποβάλλονται από τα κόπρανα του ζώου μετά τη θεραπεία.

Ποιο είναι το όφελος του Profender σύμφωνα με τις μελέτες;
Από τα αποτελέσματα των εργαστηριακών και των επιτόπιων μελετών, τόσο σε σκύλους όσο και σε γάτες, προέκυψε ότι το Profender είναι εξίσου αποτελεσματικό με το φάρμακο σύγκρισης. Ποσοστό υψηλότερο του 90% των γατών και του 99% των σκύλων απαλλάχτηκε από τις παρασιτώσεις που οφείλονται σε νηματώδη και κεστώδη κατόπιν θεραπείας με Profender.

Ποιοι κίνδυνοι συνδέονται με το Profender;
Στις γάτες, σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις, ενδέχεται να παρουσιαστεί σιελόρροια ή έμετος μετά τη θεραπεία. Εκτιμάται ότι αυτό συμβαίνει διότι οι γάτες γλείφουν το σημείο εφαρμογής αμέσως μετά τη θεραπεία. Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις ενδέχεται να παρατηρηθεί παροδικός κνησμός, φλεγμονή ή απώλεια τριχών στο σημείο του δέρματος της γάτας όπου εφαρμόστηκε το προϊόν. Τα συμπτώματα αυτά υποχωρούν χωρίς περαιτέρω θεραπεία.

Στους σκύλους δεν αναφέρθηκε καμία ανεπιθύμητη ενέργεια.


Το Profender δεν πρέπει να χορηγείται σε ζώα νεαρής ηλικίας (γάτες ηλικίας μικρότερης των 8 εβδομάδων ή με σωματικό βάρος μικρότερο του 0, 5kg, ή σε κουτάβια ηλικίας μικρότερης των 12 εβδομάδων ή με σωματικό βάρος μικρότερο του 1 kg).

Όπως ισχύει και για άλλα προϊόντα αυτού του τύπου, το Profender δεν πρέπει να χορηγείται σε άρρωστες/ους ή εξασθενημένες/ους γάτες και σκύλους παρά μόνο κατόπιν αξιολόγησης της σχέσης οφέλους-κινδύνου από τον κτηνίατρο. Το Profender δεν πρέπει να χορηγείται σε άλλα είδη ζώων.

Το Profender δεν επιτρέπεται να εισέρχεται στον υδροφόρο ορίζοντα, καθώς μπορεί να αποβεί επιβλαβές για τους υδρόβιους οργανισμούς.

Ποιες προφυλάξεις πρέπει να λαμβάνονται από το άτομο που χορηγεί το φάρμακο ή έρχεται σε επαφή με το ζώο;
Δισκία για σκύλους:
Οι χρήστες του προϊόντος πρέπει να πλένουν τα χέρια τους μετά τη χορήγηση των δισκίων στους σκύλους.

Διάλυμα για επίχυση σε σημείο (spot-on) για γάτες:
Προληπτικά, πρέπει να αποφεύγεται η επαφή του περιεχομένου των πιπετών με το δέρμα και δεν πρέπει να χαϊδεύετε ή να περιποιείστε το τρίχωμα του ζώου ούτε πρέπει να επιτρέπεται στα ζώα να αγγίζουν το ένα το άλλο έως ότου στεγνώσει το σημείο όπου εφαρμόστηκε το προϊόν. Κατά τη χορήγηση του Profender, δεν πρέπει να καπνίζετε, να τρώτε ή να πίνετε και μετά από τη χρήση πρέπει να πλένετε σχολαστικά τα χέρια σας. Σε περίπτωση τυχαίας έκθεσης στο προϊόν, ξεπλύνετε τα μάτια με άφθονο νερό ή πλύνετε το δέρμα με νερό και σαπούνι.

Ο διαλύτης του Profender ενδέχεται να δημιουργήσει κηλίδες κατά την επαφή του με συγκεκριμένα υλικά, όπως δέρμα, ύφασμα, πλαστικό και λακαρισμένες επιφάνειες. Ως εκ τούτου, η επαφή του προϊόντος με τα εν λόγω υλικά πρέπει να αποφεύγεται.

Για ποιους λόγους εγκρίθηκε το Profender;
Η Επιτροπή Φαρμάκων για Κτηνιατρική Χρήση (CVMP) έκρινε ότι τα οφέλη του Profender υπερτερούν των κινδύνων που σχετίζονται με αυτό για χορήγηση σε γάτες και σκύλους που πάσχουν ή κινδυνεύουν από μικτές παρασιτώσεις και εισηγήθηκε τη χορήγηση άδειας κυκλοφορίας για το Profender. Η σχέση οφέλους-κινδύνου περιγράφεται στην ενότητα της επιστημονικής συζήτησης της παρούσας EPAR.

Λοιπές πληροφορίες για το Profender:
Στις 27 Ιουλίου 2005, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χορήγησε άδεια κυκλοφορίας, η οποία ισχύει σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, για το Profender. Πληροφορίες σχετικά με το καθεστώς συνταγογράφησης του συγκεκριμένου φαρμάκου διατίθενται στην ετικέτα της συσκευασίας/εξωτερική συσκευασία. Τελευταία ενημέρωση της περίληψης: Δεκέμβριος 2012.
Εικόνα
Το παρόν έγγραφο αποτελεί σύνοψη της Ευρωπαϊκής Δημόσιας Έκθεσης Αξιολόγησης (EPAR). Σκοπός του εγγράφου είναι να εξηγήσει τον τρόπο με τον οποίο η Επιτροπή Φαρμάκων για Κτηνιατρική Χρήση (CVMP) διενήργησε αξιολόγηση βάσει των εγγράφων που της παρασχέθηκαν και διατύπωσε συστάσεις σχετικά με τους όρους χρήσης του φαρμάκου.Το παρόν έγγραφο δεν μπορεί να υποκαταστήσει τις συμβουλές του κτηνιάτρου σας. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ιατρική πάθηση ή τη θεραπεία του ζώου σας, επικοινωνήστε με τον κτηνίατρό σας. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις συστάσεις της επιτροπής, συμβουλευθείτε την επιστημονική συζήτηση (συμπεριλαμβάνεται επίσης στην ευρωπαϊκή δημόσια έκθεση αξιολόγησης).
Πηγή: http://www.ema.europa.eu/ema/
Εικόνα

Άβαταρ μέλους

Christi72
Puppy
Δημοσιεύσεις: 1
Εγγραφή: 27 Ιούλ 2009, 23:33

Re: Profender

Δημοσίευση από Christi72 » 01 Μαρ 2015, 00:42

Καλησπέρα! Έχετε κάποια εμπειρία από χορήγηση του Profender για τα παράσιτα-"σκουλήκια? Συνήθως δίναμε Drontal αλλά αυτή τη φορά ο Κτηνίατρος μας έδωσε profender. 1-2 μέρες μετά τη χορήγηση ο σκυλάκος (θηλυκό λαμπραντόρ 26κιλά) έχει συνεχώς μία αναγούλα/τάση για εμετό (και παρεπιπτόντως τρώει ότι χόρτα/χώμα κλπ. βρει μπροστά του προφανώς για να ανακουφιστεί με εμετό. :rry !!!!) Ακολουθήσαμε τις οδηγίες χορήγησης (νηστεία πριν κ μετά).
Μπορεί βέβαια να είναι σύμπτωματικό κ να μη σχετίζεται , αλλά είπα να ρωτήσω μήπως κάποιος δίνει τακτικά το Profender και μπορεί να έχει κάποια εμπειρία.. By the way, Είναι προτιμητέο από το Drontal? ευχαριστώ Καλό βράδυ!!

Καλώς ήρθατε mar: http://ourdogs.gr/ad/viewtopic.php?f=43&t=26884 :)

Απάντηση

Επιστροφή στο “Τα Φάρμακα του Σκύλου”